duurzaamwoerden actie warmtepomp
Huis warmtepomp

Van het gas af en dan?

Een warmtepomp kan de oplossing zijn

Bij aanschaf van een kostbare warmtepomp installatie is het essentieel om goed te worden voorgelicht en te worden geadviseerd om zo onverwachte hoge energie nota’s en teleurstellingen te voorkomen. Met onze ervaring op het gebied van ‘duurzaam’ verwarmen hebben wij inmiddels al meer dan 15 jaar ervaring en weten als geen ander een juiste en naar wens gerealiseerde installatie te ontwerpen en te realiseren.

Energie besparen A label warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp is een apparaat dat de energie uit lucht, water of bodem omzet naar warmte voor verwarming en tapwater. Omdat warmtepompsystemen weinig tot geen fossiele brandstoffen gebruiken is hun milieubelasting erg laag. Tegelijk is het rendement van deze manier van je huis/bedrijfspand verwarmen enorm hoog. Het is dan ook een van de meest duurzame manieren om je huis/bedrijfspand te verwarmen en je warm water te regelen.

Warmtepompen gaan bij een juist geselecteerd product zeker vijftien jaar mee, zeker zo lang als een CV-ketel, en vereisen minder onderhoud. Er zit wel een minpuntje aan. Ze zijn behoorlijk duur in aanschaf. Maar door de huidige lage rente op bijvoorbeeld de spaarrekening en door een goed advies kunnen deze kosten tot een minimum beperkt worden en toch een goed rendement worden behaald.

Wat bespaar je met een warmtepomp?

Omdat de warmtepomp, in tegenstelling tot een traditionele CV-ketel, vooral draait op stroom in plaats van gas, neemt je gasverbruik aanzienlijk af of kan zelfs helemaal vervallen/gasloos zijn. Het kan je, voor een gemiddelde eengezinswoning/bedrijfspand en met de huidige gasprijs aardig wat gas/kosten besparen. En gas zal naar verwachting alleen maar duurder worden. Je elektriciteitsverbruik zal dus wel stijgen als je een warmtepomp inschakelt voor je verwarming, maar per saldo en afhankelijk van het rendement van een warmtepomp ben je goedkoper uit. Bovendien spaar je het milieu, omdat je je eigen CO2-uitstoot flink reduceert.

Wanneer je groene stroom gebruikt is er zelfs helemaal geen sprake van CO2-uitstoot van het warmtepomp-deel. Als je ook elektrisch kookt + een warmtepomp gebruikt dan heb je helemaal geen gas meer nodig en bespaar je ook het vastrecht.

Oudewater Warmtepomp energie hybride

Verschillende soorten warmtepompen

Warmtepompen voor woning/bedrijfspanden kun je grofweg indelen in verschillende categorieën. Welke soort warmtepomp je het beste kiest hangt niet alleen af van je budget maar ook van het type woning/bedrijfspand en de omgeving waar je woont.

Bij een grond-water systeem is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je over een bepaald grondoppervlak beschikt om de warmte die zich in de aarde bevindt te kunnen benutten. Verder is het zo dat niet overal in Nederland gebruik mag worden gemaakt van aardwarmte (waterwingebieden).

Is jouw huis/bedrijfspand gebouwd na het jaar 2000, dan is de kans groot dat je het afkunt met alleen een warmtepomp, omdat er toen al veel beter en zwaarder werd geïsoleerd. Laat jezelf goed informeren door de adviseur.

Subsidies
Er zijn ook interessante subsidies verkrijgbaar. Hier kunnen wij je verder over adviseren.

Hybride

Een hybride warmtepomp is een slimme eerste stap om gas te besparen.

Water – Water

Deze warmtepomp maakt gebruik van een ‘open bron’.

Brine – Water

Deze warmtepomp onttrekt energie uit de bodem middels een ‘gesloten bron’.

Lucht – Water

Deze warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht.

Ventilatielucht – Water

Deze warmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht van het gebouw.

Lucht – Lucht

Deze warmtepomp haalt net als de lucht/water energie uit de buitenlucht.